Wat is padel ?

Padel is de snelstgroeiende sport in België. De sport kende zijn oorsprong in Zuid-Amerika en momenteel zijn er in Spanje reeds meer padelspelers en pleinen te vinden dan tennissers en tennisbanen. Toch straf voor een tennisnatie! De rest van Europa begint nu ook overstag te gaan. En wij doen zeker mee!

Padel is een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en levert zo meer spelplezier op. Strategie is bij padel belangrijker dan kracht!

Padel wordt gespeeld met een kunststof racket en een bal die sterk lijkt op een tennisbal. De puntentelling is identiek aan deze van tennis. Padel is toegankelijk voor alle leeftijden en erg aantrekkelijk door zijn sociaal karakter. Het is gemakkelijk aan te leren en bovendien minder belastend voor de gewrichten.

De basistechnieken zijn gemakkelijk aan te leren door jong en oud, man of vrouw, ongeacht hun sportief niveau. Padel is eerder een tactisch spel. Het is met andere woorden een uitdagende sport voor ieders vaardigheids- en fysiek niveau. Dé ideale sport om te spelen met vrienden, familie of collega’s. Spelplezier is gegarandeerd !

Wil je graag meer info over padel spelen op Padelcentrum Alken stuur dan een mailtje naar : info@padelcentrum.be ! We helpen je graag verder.

Wat zijn de spelregels ?

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule. De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen.De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Hoe is het spelverloop ?

De bal mag slechts éénmaal botsen op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de bots of na de bots eventueel na contact met de muur of de omheining. De bal mag de muur of omheining niet raken voor de bots op de grond. Men heeft puntverlies als:

  • de bal 2 keer kaatst aan de eigen kant
  • de bal jezelf of je medespeler raakt,
  • de bal eerst de omheiningsdraad raakt vooraleer over het net te gaan of de grond te raken aan de overzijde.

Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.

Huisregels Padelcentrum Alken​

  • Het is ten strengste verboden om te spelen onder een andere naam.
  • Een padellid van Padelcentrum Alken mag gastspelers uitnodigen na betaling voor de gastspelers via het reserveringssysteem van Tennis en Padel Vlaanderen.
  • Men mag slechts zolang spelen als men gereserveerd heeft binnen het reserveringssysteem.
  • Padelspelen kan vanaf 08:00 tot ten laatste 23:00. Na 23:00 is het verboden om te spelen.
  • Gelieve de terreinen na het spelen proper achter te laten en je afval te gooien in de vuilnisbakken. Heb je nog vragen over de huisregels stel dan gerust je vraag via info@padelcentrum.be.
padel2
padel4
padel6